Leidende principes zijn belangrijk binnen een organisatie. Ze zijn niet zoals de missie en visie bedacht, planbaar en stuurbaar. Ze zijn de (veelal onbewuste) onderstroom die aanwezig is in iedere organisatie. Ze zijn dat wat jij als organisatie bent voor de buitenwereld. Als dat wat je doet in lijn is met je leidende principes ontstaat er flow. In tijden van crisis is terugvallen op de leidende principes om richting te geven aan je organisatie in deels veranderde omstandigheden zeer behulpzaam.

Een mooi voorbeeld is het grand-café in ons middelgrote dorp. Bij binnenkomst voel je direct dat je welkom bent als een vriend. Een persoonlijke begroeting waarbij je voelt dat ze oprecht blij zijn om je te zien. Die persoonlijke benadering merk je ook in het eten en de sfeer van het grand-café. Tijdens de verplichte horeca-sluiting in verband met het COVID-19 virus hebben zij besloten om niet over te gaan tot afhaalmaaltijden. Mogelijk onbewust, maar een belangrijke reden zal zijn geweest dat zij met een afhaalmaaltijd niet de persoonlijke sfeer kunnen creëren. Daarmee zouden ze ontrouw worden aan hun eigen leidende principes.

De door het RIVM opgestelde regels voor heropening van de horeca vanaf 1 juni 2020 hadden ondermijnend kunnen zijn aan juist die persoonlijke benadering. Toch is het ze gelukt trouw te blijven aan hun leidende principes…..we werden begroet als goede vriend die ze een tijdje niet hadden gezien, de persoonlijke benadering ademde nog steeds in alles door. Op een andere manier, maar nog vol aanwezig. Dat wat voorheen aansprak, spreekt nog steeds aan. Dat is de kracht van leidende principes.

In deze tijd van opstarten is het behulpzaam om opnieuw te verbinden met jouw/jullie leidende principes. Van daaruit kunnen nieuwe vormen ontstaan passend bij de mogelijk veranderde omstandigheid. Daarbij is het ook belangrijk om te kijken of medewerkers wel of niet (onbewust) verbonden zijn aan die leidende principes. Als dit niet het geval is bestaat het risico dat zich patronen ontwikkelen die leiden tot stagnatie of tot gebrek aan flow. Bewust maken van de leidende principes en er opnieuw mee verbinden geeft een goede basis voor de herstart. 

In de volgende blog: wie neemt welke plek in oftewel ordening.